Behandelingen

Behandelen van pijnlijke spierknopen (of ook wel triggerpoints genoemd) in een spier. Triggerpoints zijn zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Dit resulteert in pijnen met een specifieke locatie en uitstralingszone. Dry needling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints door deze gericht aan te prikken en zo een ontspanning van de spier te veroorzaken.

Manuele therapie heeft als doel de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en bewegingen te verbeteren. Dit kan door middel van mobiliserende technieken, ritmische bewegingen, manipulaties, stretch technieken, neurogene mobilisaties,… Het ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten.

Een klassieke massage, manueel of met massage gun, heeft ondanks de vele nieuwe technieken nog steeds zijn plaats binnen de behandelingen en mag niet vergeten worden. Dit wordt vaak toegepast in combinatie met andere behandeltechnieken om zo het beste resultaat te bekomen.

Als er een sportblessure is, zal er een grondige analyse gemaakt worden van spier- en gewrichtsfunctie en zal er een individueel oefenprogramma opgesteld worden. Zodoende zal de sporter nadien optimaal zijn sport kunnen beoefenen.

Lopen wordt vaak als regelmatige lichaamsbeweging gekozen aangezien het zonder veel moeite uitgevoerd kan worden. Een slechte looptechniek leidt tot zwakke prestaties en vooral loopblessures. Met een analyse van de looptechniek kunnen we zwakke schakels opmerken (te hoge pasfrequentie, te weinig stabiliteit, foute voetlanding,..) en nadien aanpakken, om bestaande letsels te elimineren maar ook preventief te werken.

Verhogen van soepelheid, spierkracht en uithoudingsvermogen van de rug-, nek- en buikspieren en het verbeteren van de conditie, om zo de belastbaarheid van de rug en nek te verbeteren.

Gericht op het begeleiden van patiënten die een operatieve ingreep hebben ondergaan aan het bewegingsapparaat. Dit kan betrekking hebben op een nabehandeling van aandoeningen van de wervelkolom, prothese van heup, knie of schouder, maar ook het revalideren van geopereerde sportletsels (kruisbanden, meniscus, bandletsels), botbreuken en traumatologie na een ongeval.

Vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling kan gestart worden met postnatale kine, met als als doel de oude kracht te herwinnen en verzwakte spieren te versterken. Meer specifiek wordt de focus gelegd op buik- en bekkenbodemspieren, maar ook rug- en bilspieren worden niet vergeten.

Via bevraging/testing/screening wordt nagegaan wat de reden is tot het veelvuldig tot val komen of  waarom een verhoogd valrisico aanwezig is. Nadien wordt gepoogd om dit valrisico zoveel mogelijk te verminderen of elimineren aan de hand van tips om de leefomgeving veiliger te maken, technieken om algemene dagelijkse levensverrichtingen veiliger te doen verlopen en via oefeningen het lichaam te versterken door evenwicht, kracht en stabiliteit te verhogen.

Algemene verzwakking, obesitas, cardiovasculaire zwakte/problematieken, oncologische revalidatie,…

Allen redenen waar reconditionering aan te pas kan komen om het lichaam fitter, sterker en beweeglijker te maken en de algemene uithouding en conditie te verhogen. Door de aanwezigheid van een oefenruimte met mogelijkheid tot zowel cardio als kracht training kan hier heel goed op ingespeeld worden.